Tudjátok, hogy rajongom a sportokért. Bármilyen sportot szívesen nézek, bele tudok merülni, és új sportokat is szívesen fedezek fel és próbálok ki. Egészen gyerekkoromtól kezdve néztem folyamatosan mindenféle sportot, és mindig hallgattam, hogy "jó gyerek ez a Bekem, de  hol van ő Peléhez, meg Maradonához képest", és ilyenkor egy idő után azon kezdtem gondolkodni, hogy ha én nem láttam ilyen arcokat játszani, mint Jordan, vagy Carl Lewis, kiket fogok mesélni a gyerekeimnek? Hát a válasz nyilvánvaló: Rengeteg olyan sportolót láttam életem során, akik büszkén mesélhetek, mert koruknak legjobbjai voltak, csak úgy, mint McEnroe, vagy Ali. Épp ezért következik itt egy lista arról a tíz sportolóról, akiket én szívesen mesélek majd.
Fontos megjegyezni, hogy ez a lista erősen szubjektív, de azért voltak bizonyos szempontok, amik alapján bekerültek, és rangsorolva lettek.

1.: Sikeresség.
Bekerülhetnének ide imádott, vagy szimpatikus sportolók, de ha nem nyertek semmit, akkor hiába beszélek róluk.

2.: Sztárok és allűrjeik.
Fontosnak tartom, hogy adott személy nőjön túl az adott sportágon. Lehet a legsikeresebb az adott sportban, de attól még nem lesz világhírű. Ez visszafelé is igaz, lehet hatalmas neve, de ha inkább a sztárságával, és nem a tehetségével tűnik ki, akkor nincs itt helye.

3.: Korszak.
Bizonyára lesznek, akik nem kerülnek be ide, pedig itt lenne a helyük. Valószínűleg azért nem történik meg, mert sosem láttam személyesen őket. Így az itteniek leginkább a kilencvenes évek közepétől napjainkig versenyeztek, vagy versenyeznek most is, valamint olyan sportágak képviselői, amiket én is rendszeresen követtem, vagy követek most is.

Valamint fontosnak tartom megjegyezni, hogy itt egy sportág egyetlen képviselője fog helyet kapni, így nem lesz három ökölvívő, két jégkorongozó és öt futballista. Igazságtalan lenne.

Valamint még egyszer: A LISTA ERŐSEN SZUBJEKTÍV!

Ole Einar Bjørndalen (Norvég, Biatlon)

Az megvan, mikor egy arc puskával a hátán okádik a hóba, és ennek valamiért mindenki örül? Épp a legendás norvég silövő, Bjorndalen nyerte meg a tizenhatodik világbajnoki címét. A csávó szinte verhetetlen volt nagyon-nagyon sokáig. Hat olimpián nyolc aranyérmet szerzett, Salt Lake Cityben az összes számot megnyerte.
Ezen kívül tizenkilencszeres világbajnok, hatszoros összetett VK győztes, ahol 93 futamot nyert meg. 13 olimpiai érmével a téli játékok legeredményesebb olimpikonja. Nem mellesleg a téli olimpiák legidősebb bajnoka lett, mikor 40 évesen még nyert kettőt. Hopp.

 

Yelena Isinbayeva (Orosz, Rúdugrás)

Volt egy bő hat éves periódus az atlétikai világversenyek történetében, mikor a rúdugrók versenyeztek az ezüstéremért, aztán Isinbayeva kibújt a pokrócából, és megdöntötte a saját világcsúcsát. Kétszeres olimpiai bajnok, hétszeres világbajnok és kétszeres Európa-bajnok, 28 (!!!) alkalommal állított fel új világcsúcsot. (FUCKIN' HUSZONNYOLC!!), ráadásul az első nő, aki öt méter felett ugrott, ez azóta is csak egyetlen versenyzőnek sikerült. Minden korosztályban nyert világbajnokságot, emellett kétszer lett az év atlétája. Ja, és legutóbb csak azért nem nyert, mert kizárták a riói olimpiáról. Aztán visszavonult. Nézzétek csak azt az izomzatot. Atyaég...


Roger Federer (Svájci, Tenisz)

Az ember, aki 237 héten át folyamatosan vezeti az ATP világranglistáját, nyilván bekerül egy ilyen listába. Ezen túl összesen 302 héten át volt világelső, mind két adat abszolút rekord.
Federer több, mint 1000 meccset nyert, 88 különböző címet szedett össze, köztük 17 Grand Slam győzelmet, 24 ATP Masters Series győzelmet. Ő az egyedüli, aki két GS tornát is zsinórban ötször meg tudott nyerni.

Mike Tyson (USA, Ökölvívás)

Eredményesség szempontjából itt Klicskónak kéne szerepelnie, ámde Tyson sokkal túlnőtt a saját sportágán. Botrányok, nőügyek, filmszerepek, még több botrány, és még egy MMA meccs is belefért a karrierjébe.
Ő volt a legfiatalabb nehézsúlyú box világbajnok, 56 profi meccséből 50-et megnyert, ebből 44-et kiütéssel. Az ő szerepét nem is kell túlbeszélni a listában.

Jaromir Jagr (Cseh, Jégkorong)

A tesóm és a párom is tollpihével verne agyon, és én sem kímélném magam, ha kihagynám egy ilyen listáról a legjobb jégkorongozót, akit valaha láttam. Nemcsak a Triple Gold Club tagja, vagyis nyert Stanley kupát (kétszer), világbajnokságot és olimpiát, de a jégkorong elitjének számító NHL-ben minden idők második legjobb játékosa. 1675 mérkőzésen lépett jégre, ezeken 757 gólt és 1895 pontot szerzett, bár ez az adat hamarosan pontatlan lesz, mivel 44 évesen még nem csak aktív, de oktatja a népet a tudásával.
Ja, és mellette haláli pofa is. Mikor ágyba vitt egy csajt, és az megzsarolta, hogy világgá kürtöli az afférjukat, ő simán kiröhögte.

 Kobe Bryant (USA, Kosárlabda)

Róla mit is kéne mondanom?
Bevallom, soha nem néztem igazán kosárlabdát, unalmas és bugyuta sportnak tartom, valószínűleg azért, mert nem igazán értem. Persze, tízen dobálóznak egy sárga labdával, és megpróbálják eltalálni azt a karikát, oszt kb ennyi.
Mégis hiba lenne kihagyni egy ilyen listáról egy ötszörös NBA győztes, olimpiai bajnok játékost, aki emellett 15-ször volt All Star válogatott, 11-szer volt a liga legjobb ötösének a tagja, egyszer pedig a liga MVP-je (legértékesebb játékos) volt.

Ronnie O'Sullivan (Angol, Snooker)

Sokat agyaltam azon, hogy befér-e ide egy billiárdos, de úgy gondoltam, hogy Ronnie megérdemli. Leginkább azért, mert neki volt a legnagyobb szerepe a snooker népszerűségének robbanásszerű növekedésében a 2000-es évek elején. Persze, az eredményei is magukért beszélnek: Ötször volt világelső, ötszörös világbajnok, ötszörös UK Championship győztes, és hatszor nyerte meg a Masterst. Neki van a legtöbb 100 feletti break-je (835), és maximum break-je is (13), ráadásul ez utóbbiban a leggyorsabban elért is az ő nevéhez fűződik.
Sőt! Ő az egyedüli, aki képes atom másnaposan is játszani. Hmmm....

Usain Bolt (Jamaicai, Síkfutás)

Tudom, még egy atléta, viszont ő síkfutó, ami azért mégis külön sportnak tekinthető. (Komolyan belegondolva minden sportoló lehet "athléta")
Nem véletlen, hogy bekerült, elég emlékezetes dolgok fűződnek a nevéhez.
Kilencszeres olimpiai bajnok, ebből hat egyéni aranyérme van, tizenegyszeres világbajnok, ebből hétszer egyénileg, a 100 és 200 méter világcsúcstartója. Rendkívüli futó, és ki ne emlékezne a befutójára Pekingben, mikor úgy futott világcsúcsot, hogy az utolsó métereken a biztos győzelem tudatában széttárt karokkal kocogott be, majd utána észrevette, hogy kikötődött a cipőfűzője...

Lionel Messi (Argentin, Labdarúgás)

OKÉ! 
C. Ronaldo rajongók! Itt állok előttetek teljes mellszélességgel, és büszkén várom a csulaesőt! Igen, vállalom a véleményemet, szerintem Messi jobb játékos CR-nél. Bár eredményesség szempontjából ez utóbbinak kéne itt lennie, viszont Messi nem "celebkedik" annyit. Nem mintha baj lenne ezzel, de CR7 szerintem kicsit túltolja.
Leo nyolcszoros spanyol bajnok, négyszeres spanyol kupa győztes, négyzeres BL és háromszoros UEFA szuperkupa győztes. Emellett ő az első, aki ötször nyert aranylabdát. Vitatható-e a helye itt?
Minden bizonnyal.

Michael Phelps (USA, Úszás)

Kell-e magyaráznom?
Minden idők legsikeresebb olimpikonja, 23 (!!!) aranyéremmel, mellette 26 világbajnoki aranyéremmel rendelkezik. 2009-ig 39 alkalommal döntött világcsúcsot, ebből sokszor a sajátját küldte a múltba, bár egy idő után már úgysem maradt, amit ne döntött volna meg.
Meg azért tegyük a szívünkre a kezünket! Cseh Laciért mind szorítottunk, és az egész ország egy emberként fogadkozott, hogy majd most, meglesz, elkapjuk ezt a rohadt mutánst, de mind tudtuk MINDIG, hogy rohadtul nem. Annyival fölé nőtt mindenkinek ez az ember, hogy legfeljebb az ezüstért harcolhatott a mi Lacink, és ezzel amúgy nem is volt semmi baj.
Karrierje megkoronázásaként pedig egy csodás szimbolikával teletűzdelt pillanatban elment mellette egy ifjú titán megszerezve a 100m pillangó aranyérmét, és Phelps, Cseh és koruk harmadik ikonja, Chad Le Clos egyszerre csaptak be a második helyen. Aztán egymásra néztek, és jót röhögtek.
Ő az egyetlen, akinél nincs helye vitának. Korunk legjobb sportolója, és ez nem szubjektív, hanem tény. Phelps a legnagyobb. Kész.





+1 Michael Schumacher (Német, Forma 1)

Helye lenne a top 10-es listában, még sincs. Leginkább azért, mert szerintem az F1 sokkal inkább színház, mint valódi sport, és ezért engem sokan nagyon fognak utálni. Mégis meg kell említenem, mert a hét világbajnoki cím mégis magáért beszél.

Akik kimaradtak (a teljesség igénye nélkül)

Lance Armstrong, Valentino Rossi, Katie Ledecky, Adam Malysz, Kasai Noriaki, Manny Pacquiaio, Cristiano Ronaldo, Ian Thorpe, Sébastian Loeb, Carl Lewis, és még sokan mások. A lista pedig folyamatosan bővül.

 

Ez lenne az én tízes listám. Továbbra is hangsúlyozom, hogy ez erősen szubjektív.
Vitára mindig nyitott vagyok, sőt, el is várom, hogy vitába szálljatok velem, semmi nem okozna nagyobb örömet, mint jókat beszélgetni sportról.


A cikk sikerességének függvényében (ha igénylitek) készítek egy listát a legnagyobb Magyar sportolókról is, szigorúan a saját generációmon belül.
Legyen itt egy szavazás.

Én pedig továbbra is felkent áhítattal és vérben forgó pupillákkal fogok sportot nézni, és ez ellen nem tehettek semmit.

A bejegyzés trackback címe:

https://flyers.blog.hu/api/trackback/id/tr8512135953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kard 2017.01.21. 01:45:07

A Forma1-hez csak annyit ülj be egy gokartba (7-8 lóerő összesen) és nyomd 2 órán keresztül folyamatosan körbe körbe. Szerintem nem fogod bírni :)

Fikkentáger 2017.01.21. 01:51:01

armstrongot azért én nem erőltetném. jó tudom hogy mindenki doppingol, de nem mindegy, hogy a lebukás után mekkora arca van valakinek.

HgGina 2017.01.21. 01:54:55

Suminál egy rakás jobb F1-pilóta volt. Persze most, a bajban ez valami extra plusz neki.
Ha levesszük a csalással nyert címeit, máris kicsit reálisabb a kép. Aztán meg attól, hogy jókor tolták a feneke alá az akkor épp legjobb gépeket, nem írandó a javára. Lauda, Prost, Senna, Gilles Villeneuve, Fangio és még jópáran előbbre sorolhatók.
Az más kérdés, hogy a sumák marketingje jobb volt.

HgGina 2017.01.21. 01:59:04

@Fikkentáger: maximálisan igazad van. A nagy bringásokat mindenképp Merckx előtt keresném, mert akkoriban a doppingnak feltehetően nem volt akkora előnye, hisz a kémia messze a ma tudományos szint alatt működött.

fátum 2017.01.21. 03:05:38

Isinbayeva 28 kurvára nem számít, csak a pénzdíjak miatt osztotta el 28 felé.
Tyson: botrányok, nőügyek miatt lesz valaki top sportoló??? WTF???
Phelps: dopping. Kit érdekel?
Messi: a válogatottal nyerjen már valamit!...

+NFL-ből valaki??? Pl. Tom Brady 39 évesen Super Bowl esélyes. 4-et már nyert.

ComLo 2017.01.21. 06:38:13

Egy ennyire szubjektív listát bün bármilyen szinten is kritizálni ... én azért annyit hozzátennék, bírom az ízlésedet, nálam is ők lennének a listán ... talán Noriaki Kasai helyett betettem volna Janne Ahonen-t vagy még inkább Sven Hannawald-ot.

aronsatie 2017.01.21. 07:53:36

Philip Taylor kimaradt. Lindsey Vonn kimaradt. Kovács Kati kimaradt. Szilágyi Áron kimaradt.
Viszont Tyson mindenképpen tévedés.

Szmöre84 2017.01.21. 07:58:30

Én azt nem értem, hogyha Tyson betetted akkor nyilván a a '90-es éveket is számításba vetted, akkor viszont Kobe helyett szerintem 10 emberből 11 azt mondaná, hogy Michael Jordan. Ha jól tudom 96-ban és 98-ban is bajnok és MVP volt szóval, ha csak a '90-es évek végét nézted, még akkor is látnod kellett a valaha volt talán legjobbat.

Komojtalan 2017.01.21. 08:19:29

@aronsatie: Lol, Szilágyi Áron? Nekünk nagy sportoló, de a világban tucat. Kovács Kati vagy Kőbán Rita megfontolandó, ellenük az szól hogy kevésbé népszerű sportágban nyertek, igaz sokat. De ilyen alapon miért nem Birgit Fischer, aki 45+ évesen is ott volt még a topon? Nem csak a mennyiség számít, hanem a konkurencia, a sportág népszerűsége is. Egy falábú focista mindig népszerűbb lesz mint egy kajakos, leszámítva a VB, Olimpia pár napját.

ferences 2017.01.21. 09:18:58

Jágr minden idők MÁSODIK legjobb (legeredményesebb) hokisa. Nemrég előzte meg az 1887 pontos Messier-t.

padlogaz 2017.01.21. 09:42:29

alapvetően nem rossz lista, de a tyson - messi indoklásnál pont ellenkezőleg érvelsz.
ami miatt tysont klicsko elé helyezed,az pont az a fajta celebkedés, ami miatt ronaldot meg messi mögé...

Taligamajom 2017.01.21. 10:09:21

Teddy Riner nehézsulyu judos.

ProjectMayhem 2017.01.21. 11:13:11

Korrekt összeállítás.

Kabos. 2017.01.21. 12:23:27

@Kard: Ez egészen biztos, hogy így van :) Átlagosan 2-6 kilót fogynak a pilóták a verseny alatt, ez nyilván nem véletlen.

Kabos. 2017.01.21. 12:24:35

@HgGina: Azok közül, akiket felsoroltál, egyiket sem láttam versenyezni. Fiatal vagyok hozzájuk.
Nem véletlenül tettem be +1-ként.

Kabos. 2017.01.21. 12:27:04

@fátum: Az NFL-t már többen említették, de az a helyzet, hogy egyetlen játékost sem tudok fejből. Nem követem a sportot, így számomra senki sem lett "legenda".

Igen, a listán mindenki vitatható, bármilyen módon.
Azt hogy érted, hogy Isinbayeva a pénzdíjak miatt osztotta el 28 felé?

Kabos. 2017.01.21. 12:28:38

@Szmöre84: Tyson bekerült, mert ott láttam boxolni, Jordant viszont csak a SpaceJam-ben láttam játszani. (tudom, hiba)
Mivel Kobenak láttam több meccsét is, Jordannek egyet sem. Sajnos

Kabos. 2017.01.21. 12:30:36

@padlogaz: Jogos a felvetés, hozz tartozik, hogy nagyon utálom a profi bunyót. Tyson reprezentálja nagyrészét annak, ami miatt nem szeretem.
Tudom, hogy így még inkább ellentmondásos, de akkor had vegyem elő a "szubjektív lista" kártyámat.

fátum 2017.02.03. 22:44:09

@Kabos.: Isinbayeva egyből megugorhatott volna 20 centit az aktuális rekordhoz képest, annyival volt a mezőny fölött, ld. Szergej Bubka. De mindig csak 1 centivel tetette feljebb a lécet az aktuális pénzdíj megnyerése érdekében. Ugyanazt csinálta. Sajnos pl. úszásban ezt nem lehet megcsinálni. :-)
süti beállítások módosítása